Böbrek Kanseri Ameliyatı
Böbrek kanseri nedir?
Böbrek kanseri böbrek hücrelerinden gelişir. Böbrekler omurganın her iki yanında yerleşmiş, yaklaşık yumruk büyüklüğünde ve fasulye şeklinde vücuttan beslenme sonucu oluşan atık maddeleri idrarla atmamızı sağlayan organlardır. Böbrekler hayati önemdedir ve böbrek yetmezliğinde hayatta kalmak için diyaliz ya da böbrek nakli gereklidir.
Böbrek kanserinin görülme sıklığı gitgide artmaktadır. Bunun bir sebebi, ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemlerinin daha sık kullanılmasıdır. Son zamanlarda toplumda artan obesite (şişmanlık) önemli sebeplerden biridir. Çevresel karsinojenlere (sebzelere ve meyvelere uygulanan böcek ilaçları ve çeşitli kimyasallar) maruz kalmada böbrek kanseri oluşma ihtimalini arttırmaktadır.
Böbrek kanseri belirtileri nelerdir?
Böbrek kanseri genellikle erken evrelerde belirti veya bulguya neden olmaz. Günümüzde de sık kullanılan görüntüleme yöntemleri sayesinde böbrek kanserleri erken evrede yakalanabilmektedir. Böbrek kanseri ilerledikçe aşağıdaki belirti ve bulgular görülebilir:
- İdrarda kan bulunması sonucu idrarın pembe, kırmızı ya da kola renginde görünmesi
- Geçmeyen sırt ya da yan ağrıları
- İştah kaybı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yorgunluk
- Yüksek ateş (aralıklı)
Böbrek kanseri riskini artıran faktörler:
- İleri yaş. Yaşınız ilerledikçe böbrek kanserine yakalanma riskiniz artar. Bu nedenle düzenli kontroller çok önemlidir.
- Sigara. Sigara içenlerin böbrek kanserine yakalanma riski sigara içmeyenlere göre daha fazladır. Bu risk sigarayı bırakınca azalır.
- Obezite. Obez (aşırı kilolu) bireylerin böbrek kanserine yakalanma riski daha fazladır.
- Yüksek tansiyon (hipertansiyon) Yüksek kan basıncı böbrek kanserine yakalanma riskini artırır.
- Böbrek yetmezliği. Kronik böbrek yetmezliği olan bireylerin böbrek kanserine yakalanma riski daha fazladır.
- Ailede böbrek kanseri öyküsü.
- İş yerinde kimyasal maddelere maruz kalmak.
Böbrek kanseri tanısı nasıl konulur?
Böbrek kanserinin tanısını koymakta kullanılan tetkikler:
- Kan ve idrar tetkikleri. Kan ve idrar tetkikleri doktorunuza, belirti ve semptomlara neyin sebep olduğunu anlama konusunda ipucu verebilir.
- Görüntüleme tetkikleri. Günümüzde gelişmiş görüntüleme yöntemleri (ultrason, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ya da manyetik rezonans görüntüleme (MRG)) ile börek kanseri çok erken evrede yakalanabilmektedir.
Böbrek kanseri ameliyatı
Böbrek kanseri için kesin tedavi yöntemi tümörün çıkarılmasıdır. Eğer mümkünse böbreğin korunarak tümörün çıkarılması yapılacak en iyi tedavidir. Bunu yapabilmek için böbrek kanseri başlangıç evresinde büyümeden yakalanmalıdır. Böbrek kanseri tedavisinde kullanılan cerrahi işlemler arasında aşağıdakiler sayılabilir:
- Kanserli böbreğin alınması (Radikal Nefrektomi). Radikal nefrektomi bir böbreğin tam olarak çıkarılması, tümörün yayıldığı durumlarda lenf nodları, böbrek üstü bezleri ya da yakın dokuların alınmasını kapsayabilir.
- Kanserli kısmın böbrekten çıkarılması (Parsiyel nefrektomi). Böbrek koruyucu ya da nefron koruyucu ameliyat olarak da bilinir. Cerrah, tüm böbreği almak yerine tümörü ve çevresindeki az miktarda sağlıklı dokuyu çıkarır. Böbrek koruyucu ameliyat küçük böbrek kanserlerinde yaygın kullanılan bir tedavi yöntemidir, böbrek fonksiyonlarını korumak ve böbrek yetmezliği ve diyaliz ihtiyacı gibi daha sonra oluşabilecek komplikasyon riskini azaltmak için radikal nefrektomiye tercih edilir.
Ameliyat sonrası genellikle 2 gün hastanede kalınır. Ameliyattan 10 gün sonra normal hayata dönmek mümkündür. Kanserin böbrekte sınırlı kalması halinde ameliyat genellikle ihtiyaç duyulan tek tedavi yöntemidir ve kemoterapi veya radyoterapi gerekmez.