Testis Kanseri Ameliyatı

Testis kanseri, erkeklerde testis (erbezi) dokusu hücrelerinden kaynaklanan kanserdir. Testisler vücutta erbezi torbası içerisinde yer alan iki adet organdır. Testislerde spermler ve erkeklik hormonu(testosteron) üretilir. Testis kanseri her yaşta görülebilir fakat en sık 15-45 yaşları arasında görülmektedir. Çoğunlukla tek testis de görülen testis kanseri nadiren de olsa her iki testis de görülebilir.

Prof. Dr. Tarık YONGUÇ - Testis Kanseri Fotoğraf

Testis kanserinin belirtileri nelerdir?

    • Testiste şişlik veya kitle: Testis kanserinin en önemli belirtisi testiste ağrısız, sert şişlik olmasıdır. Nadiren testis de ağrı (kanser nedeniyle testis içine kanama ya da kanseri dokuda enfeksiyon gelişmesi) olabilir.
    • Testiste veya erbezinde (skrotum) ağırlık hissi
    • Belin alt tarafında ya da kasıkta künt ağrı
    • Testiste ani şişme
    • Testis veya erbezinde ağrı veya rahatsızlık hissi
    • Göğüs dokusunda büyüme veya hassasiyet
    • Sırt ağrısı

Testis kanserinin nedenleri nelerdir?

Çoğunlukla genç yaşta görülen testi kanserinde bazen hiçbir neden bulunmayabilir. Çoğu hastalarda genellikle bilinen bazı faktörler kanserin gelişmesinde önemlidir. Testis kanserinin en sık nedenleri şunlardır;

    • İnmemiş testis (kriptorşidizm): Doğuştan testisler normal yerinde olmayabilir ve kasıkta veya karın içinde kalır. Bu durumlar testis kanseri için risk oluşturur. Testisin skrotuma indirilmesi de riski ortadan kaldırmaz. Böyle geçmişi olan bireylerin testislerini düzenli kontrol etmesi önemlidir.
    • Ailesel olabilir: Diğer birçok kanserde olduğu gibi testis kanserinde de ailesel yatkınlık vardır. Fakat bu oran oldukça düşüktür.
    • Atrofik (küçük) testis: Enfeksiyon veya travmaya bağlı testis atrofilerinde (küçülmesinde) uzun süre sonra kanser gelişebilir.

Testis kanserinin tanısı nasıl konur?

Testis kanserinin tanısını koymak kolaydır. Testiste kitle (şişlik) ile gelen hastalarımıza tanı koyabilmek için öncelikle hastanın dikkatli bir testis muayenesini yaparız. Eğer şüpheli bir durum var ise Renkli dopler USG yapılır ve 3 adet tümör belirtecini içeren kan testi istenir. Genellikle bunlar doğru tanı koymak için yeterlidir ama kesin tanı konulamayan olgularda kontrastlı MR incelemeden de faydalanılır.

Testis kanseri tanısı konan hastalar ameliyat için çok fazla bekletilmemelidir. Eğer muayene, kan testleri (tümör belirteçleri) ve radyolojik testler kanser olduğunu gösteriyorsa en kısa sürede ameliyat gerçekleştirilir.

Testis kanseri ameliyatı, ameliyat süresi, anestezi şekli ve hastanede kalış süresi?

Testis kanseri ameliyatında kasık bölgesine yapılan 3-4 cm’lik kesi den kanserli testis dokusu dışarı alınır. Ameliyat yaklaşık 35-40 dakika kadar sürer. Ameliyat genel anestezi veya spinal anestezi altında yapılır. Ameliyat yerini estetik dikişle kapattığımız için genellikle iz kalmaz. Hasta bir gece hastanede kalır ve ertesi gün günlük işlerini yapabilir. Hastalar iş hayatına 3-4 gün içinde dönebilir.

Testis kanseri ameliyatı sırasında testis protezi takılır mı?

Testis kanseri nedeniyle testisi alınan hastalarda o taraftaki erbezi torbası (skrotum) boş kalacağından eğer isterlerse, testis şeklinde ve boyutunda, özel silikondan yapılmış protez, ameliyat sırasında boş kalan bölgeye yerleştirilir ve normal testis varmış gibi bir görüntü verir. Ameliyat sırasında Testis protezi takılması hastayı psikolojik olarak rahatlatır, güven kaybını önler ve hastanın süreci daha kolay atlatmasını sağlar. Testis protezi estetik amaçlıdır.

Testis protezi, kanser ameliyatı ile ayni seansta olabileceği gibi daha sonra başka bir seansta da yapılabilir. Ayni seansta yapılması hasta için daha kolaydır ve tekrar bir ameliyattan kaçınmış olur.