HoLEP Prostat Ameliyatı
İyi huylu prostat büyümesi (BPH) tedavisinde Holmium Lazer Prostat Ameliyatı (HoLEP):
İyi huylu prostat büyümesi (BPH) sıklıkla orta yaş erkekleri etkileyen bir durumdur. Prostat şikayetleri 50 yaş civarında başlayabileceği gibi, genetik yatkınlığa bağlı olarak 40’lı yaşlarında şikayetleri olan hastaları görmekte mümkündür. 60 yaşındaki erkeklerin %50’si ve 85 yaşındaki erkeklerin %90’ı bu durumdan etkilenmektedir. BPH hafif alt üriner sistem semptomları ile başlayıp üriner retansiyon (idrar yapamama) ve böbrek yetmezliğine kadar giden bir klinik tablo gösterebilir. BPH’nın cerrahi tedavisinde birçok farklı prosedür uygulanmaktadır. Hasta için en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi çok önemlidir. Doğru karar cerrahın tecrübesi ile birleşince cerrahi tedavinin sonuçlarının en iyi, yan etkilerinin (komplikasyonların) ise en az olmasını sağlayacaktır.
Holmium lazer ile prostat ameliaytı ilk olarak 1998‘te Peter Gilling ve Mark Fraundorfer tarafından tarif edilmiştir. En az 25 senedir güvenle uygulanan kapalı bir tekniktir. Holep ameliyatı vücudun doğal boşluğu olan idrar kanalından girilerek yapıldığından vücutta herhangi bir kesi yapılmaz ve iyileşme süreci de çok hızlı olur. Yapılan çalışmalarda özellikle büyük prostatlarda (80 cc) HoLEP’in diğer kapalı cerrahi yöntemlerden daha etkili ve güvenilir olduğu gösterilmiştir. Holep lazer teknolojisinin bazı belirgin avantajları vardır. İyi huylu prostat büyümesi nedeniyle hastada idrar torbası taşları oluşmuş ise bunları da Holep lazer teknolojisi ile kapalı olarak toz haline getirmek mümkündür. Holep lazer kan damarlarını güvenli bir şekilde kapatması sayesinde ameliyat sonrası kanamalar nerdeyse hiç görülmemektedir. Böylece birçok hastanın kabusu olan ameliyat sonrası takılan sonda hasta kendine geldikten kısa bir süre sonra çekilebilmektedir.
Holep lazer prostat ameliyatı kapalı bir yöntem olarak dünya genelinde popülarite kazanmış ve prostatın cerrahi tedavisinde ALTIN STANDART olmuştur.
Holmiyum lazer teknolojisi, BPH (İyi huylu prostat büyümesi) tedavisinde sıklıkla başvurulan ve tercih edilen, günümüzdeki en modern ve başarılı tedavi yöntemidir. HoLEP prostat operasyonu, prostatın lazer ile prostat kapsülünden sıyrılarak çıkarılması(prostat enükleasyonu) anlamına gelmektedir. HoLEP, son yıllarda gitgide artan sayıda hastaya uygulanan bir yöntem olarak seneler içinde güvenilirliğini ve etkinliğini kanıtlamıştır.
İyi huylu prostat büyümesi aşağıdaki şikayetlere neden olursa zaman kaybetmeden HoLEP prostat ameliyatı uygulanmalıdır:
- Hastanın şikayetlerinin ilaçlara rağmen artarak devam etmesi,
- Hastanın idrarını yapamaması nedeniyle mesaneye sonda takılmak zorunda kalınması, sonda çıkartıldıktan sonra bu durumun tekrarlaması ve tekrar sonda takılma ihtimali çok yüksektir,
- Hastanın idrar yaptıktan sonra dahi mesanesinde fazla miktarda idrar kalması, idrarını boşaltamaması ve sonucunda zamanla böbreklerin bozulmaya başlaması,
- Hastada sürekli enfeksiyon veya kanama görülmesi,
- İdrar torbasında taşların oluşması
- İdrar torbasının bozulmasına bağlı olarak büyük idrar keseciklerinin (divertikül) oluşmaya başlaması
Holep Cerrahi Teknik:
Holep operasyonu genellikle SPİNAL anestezi (belden aşağısı uyuşturularak) altında uygulanabilen bir cerrahi tekniktir. Spinal anestezinin uygun olmadığı durumlarda veya hastanın isteği doğrultusunda GENEL anestezi (tam uyutularak) ile yapılabilir. Rezektoskop adı verilen bir alet vasıtasıyla üretradan (penisin içindeki idrar kanalı) girilerek idrar torbasının hemen önündeki prostat dokusunun bulunduğu alana ulaşılır. Rezektoskop içinden geçirilen lazer fiber (lazer enerjisini iletebilen özel optik kablo) yardımıyla Lazer enerjisi büyüyen ve tıkanıklık oluşturan prostat dokusunu prostat kapsülünden ayırır ve prostat açık prostat ameliyatındaki gibi kapsülden sıyrılır. Bu dokular prostatın büyüklüğüne göre 2 veya 3 parça halinde idrar torbasının içine atılır. İdrar torbasındaki prostat dokuları morselatör adı verilen ayrı bir cihaz yardımıyla öğütülerek küçük parçalara ayrılır ve dışarıya alınır. Ameliyatın tümü anestezi altında yapıldığından herhangi bir ağrı duyulmaz. Dışarı alınan prostat parçaları patolojik değerlendirme amacıyla patoloğa gönderilerek değerlendirilir. İşlem sonrası 1 gece hastanede takip edilen hastanın sondası 12- 24 saat içinde çıkarılır.
Holep Cerrahi Tedavisinin Avantajları:
- HoLEP yöntemi, elektrik enerjisi ile yakmak yerine lazer ile ayırma prensibiyle uygulandığı için aynen açık prostat ameliyatındaki gibi tüm prostat dokusunu çıkarmak mümkün olmakta ve böylece sondası çekilen hasta idrara çıkarken yanma hissini çok daha az yaşar.
- HoLEP ameliyatı düşük kanama riski, hastanede yatış süresinin kısa olması ve hızlı iyileşme süreci gibi avantajlar sunduğu için, hastalar 12-24 saat gibi kısa bir sürede sondalarından kurtularak normal hayatlarına hızla dönüş yapabilirler.
- HoLEP operasyonunun sağlıklı dokuya etkisi 0.4 mm’den daha az olması sebebiyle, prostat kapsülü etrafından geçen ve cinsel fonksiyonları düzenleyen sinirler zarar görmemektedir. Bundan dolayı hastalarda ameliyat sonrası ereksiyon (sertleşme) problemi olmaz. Ameliyat sonrası ereksiyon kalitesinin daha iyi olduğunu bildiren yayınlar vardır.
- HoLEP ameliyatında çıkarılan dokularda yanma defekti gelişmediği için, patologlar dokuyu çok daha rahat bir şekilde incelemekte ve muhtemel kötü huylu oluşumların gözden kaçma olasılığı düşmektedir.
- HoLEP teknolojisi ile prostat dokusu tam olarak çıkarıldığı için hastalığın yineleme riski oldukça düşüktür.
- HoLEP teknolojisi ile uygulanan prostat büyümesi ameliyatı, spinal anestezinin (belden aşağısının uyuşturulması) yeterli görüldüğü bir operasyondur.
- Lazer ile tedavi uygulanan ameliyatlarda, lazerin kanamaları kontrol etme özelliği sayesinde hasta daha az kan kaybetmektedir. Ayrıca kalp rahatsızlığı ve pıhtı atma riski olanlar ve bundan dolayı kan sulandırıcı ilaçlar kullananlar için de HoLEP teknolojisi iyi bir tedavi yöntemidir.