Böbrek Taşı Için RIRS(Flexible URS) Operasyonu
Fleksible Üreteroskopi (URS) ile Böbrek Taşı Tedavisi
Fleksible Üreteroskopi, böbrek taşlarının tedavisi için oldukça popüler ve gün geçtikçe yaygınlaşan bir tedavi seçeneğidir. Endoskopik olarak kameralı ince optik cihazlar ile idrar yolundan böbreğe ulaşarak lazer ile taşın kırılmasıdır. Taş çoğunlukla toz haline getirilerek kendi kendine dökülmesi sağlanır.
Böbrek taşlarının tedavisinde diğer bir tedavi alternatifi şok dalga tedavisi (ESWL) dir. Ancak şok dalga tedavisinde anestezi uygulanmadığı için ağrılı bir tedavi olabilir. Ayrıca bazı sert taş cinsleri ESWL tedavisinde kırılmaz veya büyük parçalara ayrılır ve kendi kendine düşemez. Bu gibi durumlarda yine FLEKSİBLE URS tedavisi gerekecektir.
Flexible URS, artan cerrahi deneyim ve teknolojik gelişmelerdeki ilerlemeler sayesinde böbrek taşlarının tüm boyutlarında etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Fleksible Üreteroskopi İşlemi ve Sonrası
Operasyon tipik olarak GENEL ANESTEZİ ile yapılır ancak uygun hastalarda SPİNAL ANESTEZİ ile de yapılabilir. Ameliyat öncesi antibiyotik genellikle olası enfeksiyonu önlemek için verilir. İşlem küçük çaplı taşlar için 20 dakika kadar kısa; daha büyük taşlar için bir saat veya daha uzun sürebilir. Taburcu olduktan sonra hastanın fiziksel aktiviteleri üzerinde herhangi bir sınırlama yoktur.
Operasyon sırasında eğer URS aleti böbrek kanalından (üreter) geçmez ya da enfeksiyon tespit edilirse hastaya zarar vermemek için böbreğe geçici kateter (double J stent) takılarak işlem genellikle 1 hafta ertelenir. Bu sürede hastaya antibiyotik verilir ve 1 hafta sonraki operasyon çok daha güvenli bir şekilde yapılabilir. Taş böbrek kanalına zarar vermişse düzgün iyileşme sağlamak için ya da taş toz haline gelmeden taş kırıntıları halinde kalırsa, kırıntıların böbrek kanalını tıkamadan dökülmesi için hastaya operasyondan sonra geçici kateter takılabilir. Genelikle iyi tolere edilen kateterler LOKAL ANESTEZİ ile ayaktan çıkarılır.
Fleksible Üreteroskopi’nin Yan Etkileri Nelerdir?
Herhangi bir cerrahi prosedürde olduğu gibi, nadir de olsa komplikasyonlar yaşanabilir. Bu komplikasyonlar arasında taşların alınamaması, üriner enfeksiyon ve üreter darlığı sayılabilir. Kanama dahil ciddi komplikasyonlar oldukça nadirdir. Çoğu yan etkinin oluşması böbreğe kateter takılması ile önlenebilmektedir.
RIRS Nedir?
Böbrek taşları için uygulanan RIRS birçok açıdan böbrek kanalı (üreter) taşları için uygulanan URS tedavisi ile benzer bir tedavi yöntemidir. Böbrek taşlarının idrar kanalından girilerek lazer ile toz haline getirilmesidir. Bu tedavi yöntemi neredeyse her boyuttaki böbrek taşları için uygundur. Herhangi bir kesi yapmadan çok ince kameralı optik cihazlar yardımı ile böbreğe ulaşılarak operasyon gerçekleştirir. İdrar kanalı üzerinden böbreğin odacıklarına ulaşıldıktan sonra lazer ile taşlar tamamen kırılır ve idrarla dışarı atılabilecek kadar ufalanır ve toz haline getirilir.
RIRS Sonrası İyileşme Süresi
Operasyon tamamen böbreğin doğal boşlukları kullanılarak yapıldığından hastalar operasyondan sonraki gün normal yaşantılarına dönebilir.