Sertleşme Bozukluğu Nedenleri
Sertleşme Bozukluğu Nedenleri (Erektil Disfonksiyon):
Sertleşme sorunu seksüel ilişkiye başlamak ve devam edebilmek için yeterli sertleşmeyi sağlayamama durumudur. Sürekli olmayan geçici sertleşme sorunları, çok stresli, çok yorgun, sinirli ya da yoğun alkol alımı nedeniyle olabillirken, sürekli bir sorun olarak devam ediyorsa tıbbi yardım aramakta fayda vardır. Sertleşme bozukluğunun çok çeşitli nedenleri arasında en sık görülenleri;
Vasküler nedenli erektil disfonksiiyon(ED): normal ereksiyon için kan damarlarının açık ve sağlıklı olması elzemdir. Eğer kanı penise getiren damar damarlarda ya da kanın peniste durmasını sağlayacak kapak sistemlerinde bir sorun var ise kişinin sertleşmesi tam olmayacaktır. En sık görülen tip budur. Nedenleri:
- Hipertansiyon
- Diyabet
- Yüksek kolesterol
- Sigara
- Obesite
- İleri yaş (65 yaş üstü)
Nörolojik ED: sinirlerde görülen rahatsızlıklar sonucu beyinden penise giden iletilerin bozulması nedeniyle oluşmaktadır. En sık nedenleri
- Travma
- Pelvik bölge ameliyatları
- Radyoterapi
- İnme ve multiple sklerozis (MS) gibi nörolojik hastalıklar
- Hormonal ED: Testesteron erkek cinsel sağlığında en önemli hormondur ve bu hormon eksikliğinde sertleşme sorunları sıkça rastlanır. Diğer bir hormonal ED nedeni de daha az sıklıkla görülen tiroid hormon bozukluklarıdır.
- Psikolojik ED: Psikolojik sorunlar veya hastalıklar nedeniyle olan ED dir.
Sertleşme sorunu için doktorunuza başvurduğunuzda size bu durumunuzla ilgili spesifik sorular yönelttikten sonra, kan testleri isteyecektir ve eğer lüzum görürse renkli dopler penil ultrasonografi isteyecektir. Yapılacak tetkikler sonucunda Sertleşme sorunuzun kesin nedeni anlaşılacak ve uygun tedavi başlanacaktır.
Srtleşme sorunlarında ilk basamak tedavi günlük ya da ihtiyaç anında kullanılan hapları içerir. Haplar yetersiz olursa penise uygulanan iğneler ve vakum cihazları denenebilir. En ileri ve kesin tedavi ise PENİL PROTEZ ameliyatıdır.
Penil Protez Ameliyatı
Erkekte peniste oluşabilen ereksiyon sorunlarını (sertleşme bozukluklarını) gidermede kullanılan penil protezler, cinsel hayatın aktifliğinin korunmasında önemli bir rol oynar. Yaşa, kronik hastalıklara, ameliyatlara ve yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkabilen sertleşme problemlerinde ve diğer tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda kullanılan penil protezler, cerrahi yöntemlerle kolaylıkla uygulanabilir. Bu tarz bir işlem cerrahi bir yöntem sayıldığı için en son tercih edilen tedavi yöntemi olmakla birlikte, uygulamanın sonuçları göz önüne alındığında hem hasta hem de partneri tarafından oldukça iyi sonuçlar verdiği söylenebilir.
Penil Protez Çeşitleri Nelerdir?
Penil penil protez çeşitleri, yarı sert bükülebilen veya pompa ile şişirebilen olmak üzere iki farklı tipi vardır. Doğal görünümü ve daha konforlu bir kullanım deneyimi sunması nedeniyle sıklıkla tercih edilen şişirebilir protezler, kullanım için kolayca aktif hale getirilebilir ve sonrasında yine aynı şekilde söndürülebilir. Üç parçalı olarak tasarlanan şişirilebilir modeller, karın duvarının hemen alt kısmına yerleştirilen bir rezervuar, testis torbasının içine yerleştirilen bir tane pompa ve penisin içerisine konumlandırılan iki adet şişirilen silindirden oluşmaktadır. Bu tip protezler, doğal ve gerçek bir ereksiyona imkân tanıdığı için en sık kullanılan modellerdir. Penil protezlerde, tüm parçalar cerrahi bir operasyonla vücut içine monte edilir, böylece dışarıdan görülmesi ya da fark edilmesi mümkün değildir. Kullanılmadığı zamanlarda söndürülebilmesi sayesinde, yarı sert protezlerin aksine, şişirebilen protezler kıyafetlerin dışından fark edilmez. İkinci penil protez modeli olan yarı sert protezler ise daha az parça içerecek şekilde tasarlanmıştır ve bu protezin cerrahi müdahaleyle vücuda yerleştirilmesi nispeten daha kolaydır. Bu modelde şişirme özelliği yoktur ve sürekli serttir. Kullanılmadığı zaman aşağı doğru bükülür. Ancak bu modelin giysilerin altından diğer modele göre daha fazla belli olabileceği de unutulmamalıdır.
Penil Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Penil protez ameliyatı SPİNAL veya GENEL anestezi altında AÇIK olarak yapılan bir ameliyattır. Penis ve testisler arasından (Penoskrotal bölgeden) yapılan yaklaşık 5 cm.’lik kesi ile katlar geçilerek penisin kanı tutan kalın zarlarına (fasya) ulaşılır. Bu zarlar kesilerek iç kısmından penis boyutu ölçülür ve yerleştirilecek çubukların uzunluğu hesaplanır. Silindir şeklindeki bu zarların içine penis boyutuna uygun şişirilebilen çubuklar yerleştirilir. Daha sonra hastanın durumuna göre ya aynı kesiden ya da kasık bölgesine yapılacak ikinci bir kesiden silikon vasıflı yumuşak su kesesi karın içine idrar torbasının yanına yerleştirilir. Son olarak ta mekanizmayı çalıştıracak kumanda testis torbasının içine yerleştirilir. Bağlantı tüpleri birleştirilir. Sonra sistemin kusursuz çalıştığından emin olunur. Katlar kapatılır ve bandaj ile örtülür. Hastaya ameliyat sırasında takılan sonda ameliyattan sonraki sabah çıkarılır. Hastanede yatış süresi 1-2 gündür. Bandajda genellikle 2 gün tutulur. Ameliyattan sonra vücudun dışından hiçbir malzeme görünmez.
Ameliyattan sonra 1-2 gün hastanede kalış süresinden sonra taburcu olunur. 4-6 hafta mekanizma aktif hale getirilmez ve kullanılmaz. Ameliyattan sonraki 4-6 haftalık süre de iyileşme ve protezin vücuda uyumu beklenir. Hastada özel bir durum yok ise 2 hafta sonra kontrol edilir. Penil protez 4-6 hafta sonra çalıştırılır. Penil protezin sertleşmeyi sağlaması için testis torbasına yerleştirilen pompanın 3-4 kere sıkılması yeterlidir. Bu basit işlem birkaç kez bizzat hastaya tekrarlatılır ve hastaya mekanizmanın kullanımı öğretilir. Penisin normal yumuşak hele geçmesi içinde kumanda üzerindeki düğmeye basmak yeterlidir.
Penil protez hasta tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra artık hastanın başka bir ilaç ya da alet kullanmasına gerek kalmayacak ve istediği zaman ilişkiye girebilecektir.
Penil Protez Ameliyatı Sonrası Neler Yaşanabilir?
Penil implant ameliyatları, tecrübeli ellerde kısa sürede yapılan ve hastanın normal yaşantısına kolayca geri dönebileceği basit ameliyatlardır. Bununla birlikte, her cerrahi müdahale sonrasında olduğu gibi belli bir süre boyunca hastanın ağrı hissetmesi oldukça normaldir. Hissedilen hafif ağrı, bazı durumlarda birkaç haftaya kadar sürebilir. Ameliyat sonrası oluşabilecek enfeksiyonları engellemek için doktorun vereceği antibiyotiklerin kullanılması büyük bir önem taşır. Hasta iş hayatına 2-3 gün içinde dönebilir. Hasta penil protezini 4-6 hafta sonra kullanmaya başlayabilir.